Saturday, May 21, 2016

Homemade Popcorn Noxxa

Bahan-bahan:
1. Marjerin
2. Biji Jagung pop corn
3. Madu manuka
Cara-cara:
1. Panaskan pressure cooker dgn menekan button ‘stir fry’ (ingat periuk jgn ditutup)
2. Cairkan 2 sudu besar butter.
3. Marjerin dah betul cair masukkan biji jagung pop corn. Byknya bergantung pada marjerin yg dicairkan tu. Biar semua biji jagung tu di seliputi marjerin.
4. Offkan pressure cooker (langkah ini kena buat x blh miss)
5. Tutup periuk. (Kena keluarkan angin panas baru blh tutup periuk)
6. Tekan button High Pressure dgn bacaan 1 minit dan on.
7. Akan dengar bunyi “pop” dlm periuk menandakan biji jagung tlh pecah. Kalau bunyi “pop” dh x de walau pun masa blm tamat off kan sahaja, utk mengelakkan biji jagung dari hangus.

8. Proses biasa sebelum buka penutup pressure cooker kena keluarkan angin panas dulu.
9. Tuang pop corn dlm bekas lain.
10. Panaskan semula periuk dgn button stir fry.(INGAT! jangan tutup periuk bila guna function stir fry)
11. Cairkan satu sudu besar marjerin.
12. Masukkan 3 sudu besar madu manuka.
13. Masukkan pop corn semula kedalam periuk dan kacau rata. Masa ni boleh offkan pressure cooker tp masih gaulkan pop corn supaya gulanya melekat pada pop corn.
14. Dah siap. Makanlah panas2…

Ok. Masa untuk tengok wayang....Kat rumah je, tak yah bersesak nak ke panggung wayang, nak nak kalau yang ada anak kecik...mana tahu nak dok diam...Silap haribulan habis satu panggung dengaq suara budak sahaja
Jom, ada yang nak join saya untuk kelas memasak???
Nanti kita sharekan pulok cara masak sup daging...perghh..memang senang sangat
Whatsapp je 0105437705
Like FB Page : Amwayworld

No comments:

Post a Comment